top of page

Kirjat

Kommellusten ja sattumusten kavalkadi

00032
€29.90
Varastossa
1
Tuotetiedot

Kari Lampikoski: Kommellusten ja sattumusten kavalkadi

Kirjassa kerrotaan kautta oopperan historian estradeilla ja muusikkojen arjessa tapahtuneista kohelluksista, huikeista menestymisistä ja onnellisista sekä traagisista sattumuksista.

Kommellusten ja sattumusten kavalkadissa päärooleissa esiintyvät oopperalaulajat. Orkesterit ja kuorot varmistavat, että sähellyksiä piisaa. Laulunopettajat, kuorot johtajineen sekä puikkojaan heiluttavat kapellimestarit, lavastajat ja kulissien takana lymyilevät ohjaajat takaavat, ettei tapahtumista jää puuttumaan huvittavia elementtejä.

Toilausten taustavarmistajina toimivat säveltäjät, oopperoiden käsikirjoittajat, tekninen henkilöstö ja statistit. Sanavalmiit musiikkikriitikot pitävät huolen siitä, että lukuintoisella kansalla riittää ihmeteltävää. Tärkeissä sivuosissa puuhaavat muusikkojen puolisot ja muusat, kulttuurin ja yhteiskunnan eliitti, kuninkaalliset sekä muusikkojen uran tuhoavat häikäilemättömät diktaattorit.

Sattumusten sarjaa vauhdittavat ahkeroiva amor, mustankipeä puoliso, poliittiset päsmärit ja vetovoimaiset vedenhaltijat.

Kommellusten taatun lopputuloksen varmistavat pirullinen pontikka, penteleen peruukit, reistailevat revolverit, kummasti katoavat lauluäänet, petolliset pallit, narisevat saappaat ja turkasen raskaat pajavasarat.

Ja ettei totuus unohtuisi, oopperayleisön tärkeänä roolina on piristää puolestaan riemastuttavilla toilauksillaan estradilla yleisön hyväksi raatavaa, kaiken osaamisensa antavaa väkeä.

Kirjoittajan tehtävänä on ollut valmistaa lukijalle tarjoiltavaksi ”musica minestrone”, ellei peräti ”musica disordinare” - kommellusten ja sattumusten sekahedelmäsoppa. Olkaa hyvä ja astukaa pöytään!

HENKILÖSTÖ OOPPERAN HULVATTOMASSA HISTORIASSA

Sopraanoista: mm. Aino Actė, Lea Piltti, Pia Ravenna, Hanna Granfelt, Jenny Spennert, Maikki Järnefelt, Karita Mattila, Anita Välkki, Taru Valjakka, Ritva Auvinen, Adelina Patti, Jenny Lind, Maria Callas ja Teresa Berganza.

Tenoreista: Wäinö Sola, Veikko Tyrväinen, Alfons Almi, Pekka Nuotio, Peter Lindroos, Jyrki Niskanen, Veijo Varpio, Georg Ots, Enrico Caruso ja Beniamino Gigli.

Baritoneista: Helge Lindberg, Ture Ara, Tom Krause, Usko Viitanen, Jorma Hynninen, Esa Ruuttunen, Pekka Salomaa sekä John Forssel.

Bassoista: Abraham Ojanperä, Kim Borg, Martti Talvela, Matti Salminen, Jaakko Ryhänen sekä Fjodor Ṥaljapin.

Kapellimestareista: Hans von Bὒlov, Leo Funtek, Armas Järnefelt, Georg Schnėevoigt, Jorma Panula, Leif Segerstam, Jussi Jalas, Eri Klas, Arturo Toscanini ja Herbert von Karajan.

Säveltäjistä: Fredrik Pacius, Robert Kajanus, Jean Sibelius, Oskar Merikanto, Toivo Kuula, Ilkka Kuusisto, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Liszt, Richard Wagner, Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Ludwig van Beethoven, Giacomo Puccini, Pjotr Tšaikovski ja Dmitri Ṥostakovitš.

Kulttuurivaikuttajista: Juho Lallukka, Heikki Klemetti, Kaarlo Bergbom, Sakari Topelius, Johan Ludwig Runeberg ja Carl Gustav Emil Mannerheim.

Pahiksista: Nikolai Bobrikov, Josif Stalin, Adolf Hitler, Benito Mussolini ja puolipahis kruununprinssi Edward VII.

Eläimistä: Pyreneitten koira Camino, New Foundlander Robbie, Espanjan villakoira Pukki sekä elefantteja, hevosia, karhuja, kissoja, papukaijoja, satakieliä ja tietysti sika.

(Lyhyitä suosituslauseita pääosin aktiivilta oopperakävijöiltä)

Kari Lampikoski, VTT, tietokirjailija, oopperaentusiasti ja Suomen Wagner-seuran aktiivijäsen. Hän on vieraillut kolmessasadassa oopperaesityksessä Suomen Kansallisoopperassa sekä alueoopperoissa ja kuudessakymmenessä oopperaesityksessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Hän on kirjoittanut parikymmentä tietokirjaa, kärjessä John Wiley&Sonsin Englannissa ja Book Surgen Floridassa julkaisemat teokset. Lisäksi hän on kirjoittanut kolme lasten kirjaa ja yhden romaanin.

Ovh 29,90 €
Tietokirja
351 sivua
ISBN 9789527553282
Ilmestymisaika: elokuu 2023
Nidottu. Pehmeäkantinen
KL 78.35

Tallenna tuote myöhempää käyttöä varten
bottom of page